Truffel Houdbaarheid

 

                                    

  • De houdbaarheid van truffel is beperkt. Witte truffel dient u binnen 6 dagen na ontvangst te gebruiken, voor de overige soorten geldt een maximale houdbaarheid van twee weken.

 

  • Verse truffel is dus slechts beperkt houdbaar. Wij adviseren u hierom met klem uw truffel te bewaren in een afgesloten bakje in de groentenla van uw koelkast. U dient de truffel apart te verpakken in (ongeparfurmeerde) keukenrol. Het papier moet elke dag worden ververst. 

 

  • In plaats van keukenrol kunt u overigens ook rijst gebruiken. Bijkomend voordeel is dat de rijst de smaak aanneemt van de truffel en u deze rijst dus perfect kunt gebruiken als basis voor een overheerlijke truffelrisotto.

 

  • Bij beide bovengenoemde bewaarmethoden kunt u de volgende, veel gebruikte, truuk toepassen. Als u bij de truffel verse eieren bewaart dan nemen deze de smaak over van de truffel. Ideaal voor een lekkere truffelomelet of geurige truffelroerei.

 

  • U kunt uw truffel ook bewaren in olijfolie. Daartoe dient u een potje te vullen met olijfolie en de truffel hierin onder te dompelen. Hierdoor is de truffel langer houdbaar. Zorgt u er wel voor dat de truffel volledig is ondergedompeld in de olijfolie. Aangezien de olijfolie de smaak van de truffel overneemt kunt de olie gebruiken om, bijvoorbeeld, uw salade een truffelsmaak te geven. Overigens hebben wij deze methode zelf niet getest.

 

  • Wel hebben wij truffel geweckt in port. Het beste kunt u hiervoor kleine weckpotjes gebruiken. De port moet voor gebruik enige tijd worden gekookt om de alcohol te laten verdampen. Daarna verdeelt u de truffel over de potjes en voegt u de gekookte port toe samen met een teentje geplette knoflook (knoflook is een natuurlijk conserveermiddel). Potjes sluiten en daarna wecken. Als u niet over een weckpan beschikt kunt u een grote pan nemen waarin u een theedoek legt om de potjes te beschermen tegen de harde wand van de pan. Na het wecken de potjes uit de pan nemen en op een doek op het aanrecht laten koelen. De potjes nooit zomaar op uw aanrecht plaatsen omdat hierdoor het gevaar ontstaat dat de potjes barsten. Het wecken is gelukt als het vocht in de potjes enige minuten nadat u de potjes uit de pan heeft gehaald nog borrelt. Bij ons verdween een deel van de port uit de potjes tijdens het wecken. Dit had geen nadelig gevolg voor de smaak of de houdbaarheid van de truffel. Op deze wijze is de truffel ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar. Wel wordt de truffel, net als bij invriezen (zie hieronder), slapper van textuur waardoor zij minder geschikt is om geschaafd in gerechten te worden verwerkt. Wij advisren u de port uit het potje in hetzelfde gerecht als de truffel te verwerken.

 

  • Mocht u de truffel voor langere tijd willen bewaren dan kunt u deze het beste verpakt in zilverfolie in het vriesvak van uw koelkast bewaren. Wij wijzen u er wel op dat de kwaliteit van de truffel hierdoor iets achteruit gaat. De smaak van de truffel blijft weliswaar behouden maar de textuur wordt wel aangetast in die zin dat de truffel een slappere consistentie krijgt. Het is hierom aan te raden de ingevroren truffel pas op het laatste moment uit de vriezer te halen en in bevroren toestand in plakjes te schaven.
© 2007 - 2024 Dutch Truffle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel